måndag 26 augusti 2013

Mer till Rumänien





En till filt som ska skickas till behövande i Rumänien (via Slättmissionens hjälpande hand). Stickad av restgarner i mjuk akryl. Jag fick inte till det helt med kanten i mormors"rutor", den yvar sig lite. Men det får duga ändå...

lördag 10 augusti 2013

Blommande


Ballongbyxor, modell lite smalare till lillkillen. När jag var liten hade vi påslakan i det här tyget, fast en blå/turkos färgställning. Jag har letat efter just de färgerna men inte hittat det och mamma, som annars sparar på det mesta, hade gjort av med de påslakan vi hade. Men denna färgställning är också fin och jag blev glad när jag hittade ett lakan på loppis. Nu blev jag nästan sugen på att göra något åt mig själv av biten som är kvar. fast lite von Trapp-känsla är det ju att gå klädd i sina gamla påslakan.... :)

Byxorna tog sisådär 10 minuter att sy. Jag var smart (läs lat) nog att använda kanalen som fanns längst ned på tyget till benavslut och trädde bara i ett resårband där istället för att göra muddar.

torsdag 8 augusti 2013

Höstens färger



En sjal i all sin enkelhet. Stickad i Kaunigarn med en liten virkad picotkant i samma garn runt om. Denna fick min moster i födelsedagspresent. Färgerna påminner mig om att det snart är höst... jag gillar verkligen hösten! Det är skönt när det blir lite svalare och klar luft. Alla de vackra färgerna i naturen och de vanliga rutinerna och vardag igen. Tryggt och bra och alltid en möjlighet till någon slags nystart. Ni vet, det där nya livet som man alltid ska börja där man motionerar mer, lagar mat från grunden, har ordning på sina papper och det.

lördag 3 augusti 2013

Overall, eller vad?


Tyget "Hej sa Petronella" inhandlades på syfestival för ett par-tre år sen. På den tiden då jag fortfarande trodde att jag sydde mycket. Storebror som då älskade Petronella-sången har hunnit bli lite för stor för detta tyg, tycker jag. Men så bra att lillebror kommit och kan kläs i det då!

Tidigare har jag inte gjort såna här hela bodysuits då jag tyckt att de mest ser ut som pyjamasar. Men nu har jag kommit på att de är världens smidigaste plagg utan några glipor eller resår som sitter åt någonstans. Och skillnaden mellan pyjamas och bodysuit är, enligt mig, muddarna. Om man sätter kantband i ärm- och benslut istället för mudd så ser det inte lika mycket ut som pyjamas längre.

Jag gjorde om ett Ottobremönster genom att förlänga ärmarna och benen och sätta kantband istället för muddar. Till storebror har jag alltid smalnat av modellerna på bredden också men lillebror har en annan kroppsform så här behöll jag originalstorleken. Dock tänkte jag inte på att det kan bli lite "fladdrigt" i ärmar och ben utan mudden så på nästa suit (finns det verkligen inget vettigt svenskt ord för detta plagg? Overall?) tar jag nog in lite på vidden överallt. Och så glömde jag att man behöver förlänga lite i överdelen (för ryggen alltså).

Så med alla dessa små missar får det kanske bli en pyjamas trots allt? Det återstår att se hur den sitter på, ännu är det någon storlek för stor.

De bruna kantbanden gjorde jag av en t-shirt som jag själv kasserat. Jag gillar återbruk.

fredag 2 augusti 2013

Pastasås med squash


Dags för ett enkelt mattips igen. Squashplantorna växer så det knakar i landet. Den här vackra gula sorten ger stora och fina skördar och vi delar ut dem till höger och vänster för det går ju inte att göra slut på alla själv!

En löjligt enkel rätt som är poppis här hemma är denna pastasås där basingredienserna är squash (grön eller gul spelar ingen roll), ädelost och grädde. Gott att ha i är också lite vitlök eller annan lök och så lite färska örter - i detta fall oregano från vårt grönsaksland. Paprika eller svamp passar säkert också.

Men alltså: skär squash i bitar, hacka vitlök. Fräs allt på ganska svag värme en stund. Smula över ädelost (mängd efter behag, som när farbror Melker saltar. Jag tog nog ungefär 3/4 av biten som syns på bilden tillsammans med en liten squash, vilket blir 2-3portioner). Och häll på grädde. När allt gått ihop sig är det klart. Glöm inte nymald svartpeppar! :) Och ev färska örter. Servera med pasta och nyriven parmesan.

Världens snabbaste och enklaste rätt! Och godaste.

Glömde fota en snygg bild när det var serverat men så här såg den ut i pannan... 

torsdag 1 augusti 2013

Så rätt men ändå så fel



Storebror har länge önskat sig en rosa klänning. Jag tror att det är mycket klänningar och mycket rosa på förskolan och han ser att man får extra uppmärksamhet och beröm för kläderna om man har dessa attribut. Jag blir så trött på att tjejerna ska vara så utpräglat tjejiga och få kommentarer om sitt utseende redan när de är fyra år. Men det är en helt annan diskussion (som jag i och för sig skulle kunna skriva kilometerlånga texter om).

Hursomhelst. Klart grabben ska ha en klänning om det är det han vill. Tillsammans gick vi noga igenom hur den skulle se ut. "Som Hildas", var första önskemålet. Därifrån kom vi fram till en enfärgad rosa klänning med korta ärmar och gröna muddar. Brist på både sömn, tid och mycket annat har gjort att projektet dragit ut på tiden onödigt länge men nu är klänningen äntligen klar. Så som sonen tjatat om detta kände jag mig ganska säker på ett varmt mottagande. Men icke. Klänningen var för lång. Ärmarna var för långa. Det var inte sååå den skulle se ut... Innan han ens provat den. Suck, nu lägger jag ner sömnaden till storebror ett tag. Det går helt enkelt inte att lyckas.

Lillebror kan lägligt nog inte protestera än... :)