fredag 28 juni 2013

Det somrigaste somriga



Här har det kokats flädersaft idag. Resultatet får jag väl återkomma om, om sisådär 3-4 dagar när den dragit klart. Recept finns det många. Jag använde det här. På ett ungefär.

onsdag 26 juni 2013

Sommarskönt


Ballongbyxor till lillebror! Den här modellen är luftig och sval samtidigt som den skyddar ömtålig babyhud mot solens strålar. Jag älskar det här tyget som jag fått av en kompis mamma när hon rensade i skåpen! Tyvärr går det ju åt relativt mycket till den här vida modellen så jag har inte mycket kvar nu. Nästa gång ska jag faktiskt ändå ta in lite mer på vidden än vad jag redan gjort. Det är nämligen svårt att få ihop det med mudden annars och jag tycker att det är så bra med en mudd som avslutning i benen.


Ursprungsmönstret kommer från Minikrea och är enklast möjliga, särskilt när man gör dem ofodrade som här. Det kommer definitivt bli fler av denna modell till lillebror i sommar. Jag tycker de sitter så gulligt över blöjbaken också...


måndag 24 juni 2013

Spindelmannen


Här fick storebror välja tyg till en pyjamas själv, för att öka möjligheten att han skulle ta den på sig när den var klar. Imsevimse-tyget inhandlades på en syfestival för länge sen och har sen blivit liggande i skåpet. Fint att det kunde komma till användning. Sonen insisterade på att muddarna skulle vara rosa men jag lyckades avstyra det med en vit lögn om att det rosa tyget var slut.... Det får finnas gränser.

Halskanten blev lite vid. Förstår inte riktigt varför, för jag gjorde som jag brukar. Men som tur var drog den ihop sig ganska bra i första tvätten så nu ser det bättre ut. Tja, annars är det ju bara en helt vanlig pyjamas. Samma mönster från Ottobre som jag använt till  både pyjamasar, tröjor och mjukisbyxor. Dags att förnya sig snart, kanske?


lördag 22 juni 2013

Mitt nya jag



Vad jag gillar med att sy:
- köpa tyger
- sy

Vad jag inte gillar med att sy:
- rita mönster
- klippa
- stryka
- sprätta
- mönsterpassa
- osv...

När jag tittar på andra bloggar så ser allt så himla välsytt och fint ut. Själv är jag en riktig slarvmaja som bara vill få sakerna klara så snabbt som möjligt. Hänger väl ihop med att jag inte har så där vansinnigt mycket tid över för pyssel just nu och vill hinna så mycket som möjligt. Men... det är ju rätt trist när det inte blir helt bra. För även om det blir, som jag har tyckt, "good enough" så ser jag ju själv när det är slarvigt gjort och innerst inne retar det mig.

Pratade med min duktiga sykompis som berättade att det inte alltid blir perfekt när hon syr heller. Men då sprättar hon och gör om tills det blir bra! Ja, tänka sig.... Det är ju precis vad både mamma och syfröken har sagt i alla år! Och nu bestämde jag mig en gång för alla för att bli lite mer noggrann.

Denna t-shirt är först ut i mitt nya (sy)liv! I och för sig en enkel modell. Det luriga här var att få stickningen kring halsen riktigt snygg. I mitt tidigare liv hade jag förmodligen skippat stickningen helt eller möjligen trampat gasen i botten och låtit den vara som den blev. Nu sydde jag långsamt och noggrannt. Ändå blev det lite krokigt. Då sprättade jag tålmodigt (tog längre tid att sprätta stickningen än att sy hela tröjan), och gjorde om tills jag kände mig nöjd. Den är inte perfekt men bättre än så här kan inte jag (än).

Är lite stolt över mig själv nu.

Och vad sa sonen då? "DEN ÄR FUL!!" Fast 5 minuter senare så tyckte han om den i alla fall. Ja, se 4-åringar.

torsdag 20 juni 2013

Rumänienpaketet



Ja, så fick jag då äntligen iväg paketet till Rumänien... Lite i senaste laget men jag hoppas att mitt bidrag hinner komma med! En filt och två hättor hann jag virka till insamlingen. Och så hittade jag några redan färdiga restgarnsprojekt i en låda så det blev två mössor, en halsduk och ett par vantar att stoppa ned i paketet också.

Nu är jag väldigt inspirerad till det här med insamlingar. Åh så fint det känns att kunna hjälpa till och så skönt det är att få rensa lite i skåpen (usch, vilket i-landsproblem - att ha för mycket garn hemma!). Så nu tänkte jag sätta igång direkt och sticka och sy lite av överblivna tyger och garner undan för undan så att jag är beredd med ett litet lager nästa gång det drar igång en insamling.

tisdag 18 juni 2013

Filten klar

Ja, nu är filten som ska skickas till Rumänien klar. Det blev en enda stor mormorsruta i tjockt och mjukt akrylgarn. Storebror har provat den och tyckte att den var jätteskön. Han hade nog gärna behållit den. Har gjort ett par hättor som ska skickas med också och imorgon måste jag försöka få iväg paketet så att det hinner fram i tid.


onsdag 12 juni 2013

Sy & sticka till Rumänien!



Här kommer, om än lite sent, ett tips på en insamling av stickade och sydda kläder, filtar mm. Det är Kyrkkaffebloggen, Hemmets Journal och Slättmissionens hjälpande hand som tillsammans samlar in kläder till utsatta barn och familjer i Rumänien.

Jag var själv i Rumänien för ett antal år sedan i samband med att jag gjorde mitt examensarbete om miljöfrågor i gruvindustrin. Vi gjorde många resor på landsbygden och det jag såg gjorde mig förvånad. Tänk att människor i Europa - så nära oss -  lever under så svåra och fattiga förhållanden! Det är framför allt romerna som har en väldigt utsatt situation. Det vi såg där och då berörde mig djupt och även om det gått några år sen dess så tror jag tyvärr inte att situationen blivit bättre. Med tanke på vilka politiska vindar som blåst igenom Europa och till exempel grannlandet Ungern (som jag också spenderade en hel del tid i) så är jag rädd för att utanförskapet och diskrimineringarna kanske istället ökat.

Att just denna insamling ligger mig varmt om hjärtat förstår ni säkert. Så kom igen, varje bidrag är värdefullt! Insamlingen pågår bara till den 22 juni. Själv har jag precis börjat virka på en babyfilt. Jag tänker att om det är det enda jag hinner få klart så är det i alla fall en liten bebis som blir värmd. Och är vi 10 st som hinner göra en filt var.... ja, ni fattar.

Mer info finns här på Kyrkkaffebloggen.
Rabatterat porto för att skicka paketen, info finns här.