tisdag 22 mars 2011

Inte så unikt


Jag vet, jag är inte den första som kommit på att sy en Gynther-skjorta av IKEAs flodhästtyg. Hoppas att ingen kommer att stämma mig för kopiering nu! Men tyget skriker ju om att få bli en liten skjorta! Orange kantband från Bibbis, vit knapp från min egen samling. Det enda som retar mig är att det blev ett litet veck vid sprundet. Jag har inte sytt på så länge att jag hade glömt bort hur man gör. Tragiskt.

måndag 21 mars 2011

Vårkänslor

Våren är äntligen här och i en loppisfyndad sockerskål blommar nu pärlhyacinter på vårt köksbord.


Till helgen är det trädgårdsmässa i Älvsjö och det ska bli så roligt att få lite inspiration och förhoppningsvis lära sig mer om hur man ska planera sin trädgård!

söndag 20 mars 2011

Fler lappar!




Nästa lilla bebis som vi väntat på ut kom i fredags då en kompis till mig fick en liten pojke (det föds bara pojkar bland våra vänner!). Eftersom jag är frälst på lapptäcken just nu är jag rädd att inte många av de barn som väntas under våren kommer att slippa undan ett.... Den här gången en lite mindre modell med blandade barntyger, nytt och gammalt i olika färger, huller om buller. Fodrad med nytt fleecetyg.

söndag 13 mars 2011

Pompeja!


Jag brukar alltid noggrannt leta igenom alla tyghögar på loppisar med hopp om att finna fina retrotyger. Mest av allt brukar jag hoppas på en liten bit Pompeja. Idag låg det där rakt framför mig, på Retromässan på Munchenbryggeriet. Först lämnade jag det för att jag tänkte att jag har så otroligt mycket tyg i skåpen där hemma. Sen insåg jag mitt misstag och sprang tillbaka till försäljaren, halvt förtvivlad över att det kunde ha blivit sålt under tiden. Men det låg kvar och jag blev lycklig ägare till två hela gardinlängder. Aaah.... materiell lycka är dubbel lycka, som maken uttryckte det när han såg min förtjusning.

torsdag 10 mars 2011

mer lapptäcke

En av mina vänner fick en liten pojke för några veckor sedan, men det är inte därför som lapptäcket är blått! Det är blått och grönt för att jag hade många fina tyger i de färgerna. Här har jag blandat både nya och begagnade tyger. Hoppas mottagaren gillar det. Jag blir alltid lite ängslig när jag ger bort saker som är gjorda av vintagetyger. Men det här är väl ganska lagom mycket loppishysteriskt, tycker jag. Baksidan är av vit fleece och filten lagom stor att passa barnvagnen eller spjälsängen. Kan väl passa för en vårpromenad?

Mycket underligt perspektiv på bilden, men det upptäckte jag först efter att jag hade skickat iväg presenten så jag kunde inte ta någon ny bild. Filten är i alla fall helt rektangulär i verkligheten! :)

tisdag 8 mars 2011

Alla fingrar i behåll på ålderns höst


När jag började på mitt nya jobb i höstas hade jag turen att få världens bästa fadder. Nu sitter hon och fryser om händerna eftersom vi har så kallt på kontoret, och så ska man ju inte behöva ha det. Så jag stickade ett par handledsvärmare åt henne. Hon påstår att man kan bli tvungen att amputera fingrarna när man blir gammal om man har varit kall på handlederna för mycket i sitt liv. Sjukt otäckt. Om det är sant vet jag inte. Det jag vet är att handledsvärmare värmer skönt på händerna när man sitter framför datorn hela dagen!

lördag 5 mars 2011

Alla gör det...


... även jag! Lapptäcken, alltså. Jag har sett så många fina lapptäcken på olika sybloggar men det var först när Gerda lade ut en tutorial som jag fick ändan ur och gjorde ett själv. Inte för att det är så avancerat men hon hade några smarta tips och tricks som var användbara.


Det är många bebisar på gång i bekantskapskretsen och en filt tycker jag är en riktigt bra present. Vi använde själva många små filtar i början (så mysigt!) men det var inget vi fick i present. Bodysar i storlek 56 hade vi däremot gott om, så att säga.



Den här lilla filten fastnade dock både maken och jag själv för så den får stanna här. Tror inte heller att våra vänner uppskattar 70-talsmurriga färger riktigt lika mycket som vi gör. Men har man väl börjat med lapptäcken så blir man fast, verkar det som. Det kommer flera med andra ord!


Bara second hand-tyger, förutom fleece-fodret på baksidan.

Funderingar kring tygsamlingar

Det är förfärligt sorgligt att det mesta av mina pysselsaker har legat nerpackade i lådor i närmare ett halvår. Men nu har de börjat komma fram i dagens ljus, undan för undan! Maken hävdade vid flytten att det var "minst 30 flyttlådor med tyger", vilket naturigtvis inte var sant. Det var max 20 lådor och då var garnet också inräknat! ;) Jag tyckte att han överdrev väldigt men nu när jag börjar packa upp så inser jag att den mängden tyg jag har hemma nästan är... lite sjukligt. I alla fall om man ställer det i förhållande till hur mycket jag syr. Har därför infört ett omedelbart köpstopp på tyger och garner. Det är faktiskt riktigt kul att packa upp och tyger som jag för länge sedan glömt att jag hade! Jag är riktigt sysugen och inspirationen är på topp! Men det här med köpstoppet. Det kan ju inte gälla i alla lägen - det förstår ju vem som helst! När man hittar ett riktigt snyggt retrotyg måste det ju inhandlas. Jag menar, möjligheten att beställa en meter om en månad finns ju inte, det är här och nu man ha chansen! Dessutom gör man ju ingen större påverkan på miljön genom att köpa second hand-tyger. Det är ju inte som att nyproducera. Med bakgrund av det här resonemanget blev jag mycket lycklig när jag idag fyndade (bl a) två Gynther-böcker och ett alldeles underbart blommigt påslakan i fint skick på Erikshjälpen!


Nu ska jag packa upp overlockmaskinen och se hur den ar klarat flytten. Jag är lite orolig eftersom flyttgubbarna inte hade tagit mina förmaningar på allvar utan kastat ner maskinen i en flyttlåda utan att på något sätt slå in den. Håll tummarna, gott folk!!